Cold Case: Willem van Oranje

E-mailadres Afdrukken PDF

De moord op Willem van Oranje op 10 juli 1584 staat centraal in Museum Het Prinsenhof. Door de eeuwenlange fascinatie voor de moord is er veel over de aanslag geschreven, maar er zit nogal wat fictie tussen de feiten.

 

Omdat zulke vragen niet goed konden worden beantwoord, is in 2008 een onderzoek gestart. Dit onderzoek was multidisciplinair van aanpak: naast een uitgebreid bronnen- en bouwhistorisch onderzoek zijn moderne technologische en forensische middelen ingezet. Het Prinsenhof werkte hiervoor samen met DelftTech. Dit technologiebedrijf heeft de Moordhal met een laser ingescand en gespecialiseerde politiemensen ingeschakeld.

Politie-experts hebben in de kelder van het museum schietproeven gedaan en op de plaats van delict een sporenonderzoek. Hiermee konden tot voor kort onopgeloste vragen worden beantwoord: valt er iets te zeggen over de kogelbaan? Wat is het effect van kogels op het lichaam van de Prins? Hoe is de inslag van kogels in de muur?

uitsnedeDe tentoonstelling Cold Case: Willem van Oranje zet oude en de nieuwe theorieën over de moord naast elkaar en is onderverdeeld in vijf thema's: het gebouw, de Moordhal, het wapen, het slachtoffer en de dader. Aan de hand van deze thema's kijkt u mee over de schouders van de onderzoekers en wordt u uitgedaagd om zelf mee te denken en conclusies te trekken.

Forensisch onderzoek naar historische moord
Het Delftse forensisch onderzoeksbureau DelftTech en Museum Het Prinsenhof hebben de afgelopen vier jaar gewerkt aan een uitgebreide reconstructie van de moord op Willem van Oranje (10 juli 1584). Geavanceerde forensische methoden, zoals 3D laser technologie, schietproeven en sporenonderzoek op plaats delict, aangevuld met onderzoek naar bouwhistorische en historische bronnen geven antwoord op de tot nu toe onbeantwoorde vragen over de eerste politieke moord in de geschiedenis met een handvuurwapen.

 

De EO heeft voor het programma Blauw Bloed het onderzoek op de voet gevolgd en heeft de primeur op de bekendmaking van de resultaten. In de uitzending van 31 maart zal uitgebreid aandacht worden besteed aan het onderzoek en de resultaten, deze uitzending is terug te zien via www.uitzendinggemist.nl.

 

In de vijf onderstaande thema modules is uitgebreide informatie te vinden over het onderzoekresultaten.

gebouw-button moordhal-button wapen-button slachtoffer-button dader-button in de media2

 

Laatst aangepast op woensdag 02 mei 2012 09:41  
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies