Onderzoek Delfts aardewerk

E-mailadres Afdrukken PDF

In 1995 startte het Gemeentemuseum Den Haag een onderzoeksproject rond Delfts aardewerk, met als uitgangspunt de eigen collectie gemerkt Delfts aardewerk. Dit onderzoek dat zich verbreedde tot een onderzoek naar de Delfts aardewerknijverheid en productie in de zeventiende en achttiende eeuw, resulteerde in twee delen Delfts aardewerk. Geschiedenis van een nationaal product in 1999 en 2001.

Vanaf het jaar 2000 zijn de Gemeente Musea Delft de onderzoekspartner van het Haagse museum en werd het onderzoek vooral in Delft voortgezet. In ons museum is inmiddels een grote tentoonstelling (Delfts blauw in alle kleuren) gerealiseerd. Bovendien werd het derde deel van de reeks Delfts aardewerk gepresenteerd, geheel gewijd aan De Koninklijke Porceleyne Fles (2003). Dit Delftse bedrijf, de enig overgebleven plateelbakkerij uit de zeventiende eeuw, werkt samen met Erfgoed Delft en Omstreken aan de realisatie van een Delfts Aardewerk Centrum. De plannen voor dit centrum zijn nog in ontwikkeling

Het doel van het onderzoeksproject is de kennis over Delfts aardewerk en de Delfts aardewerknijverheid te vergroten en deze kennis toegankelijk te maken voor een breed publiek. Wetenschappers, conservatoren, verzamelaars, handelaren en algemeen geïnteresseerden kunnen bij ons terecht met al hun vragen over Delfts aardewerk. Het onderzoek heeft al vele nieuwe inzichten opgeleverd over de groei, bloei en neergang van de Delfts aardewerknijverheid, het gebruik van merken en over het werk van de vele plateelschilders in de zeventiende en achttiende eeuw.

Laatst aangepast op maandag 11 april 2011 22:08  
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies