Tentoonstelling Van Mierevelt

E-mailadres Afdrukken PDF

Imposante cliëntèle

h6.4_pdp300In 1607 schildert Van Mierevelt het portret van Prins Maurits en wordt hofschilder van de Oranjes. Vervolgens bouwt hij een imposante cliëntèle op. Prominenten als Hugo de Groot, Johan van Oldenbarnevelt, P.C. Hooft, Jacob Cats en Constantijn Huygens komen naar Delft om te poseren. Samen met zijn leerlingen vervaardigt Van Mierevelt duizenden portretten. De schilder heeft ook een geweldig commercieel inzicht: de meest gewilde uitbeeldingen worden tientallen malen gekopieerd, in verschillende formaten en prijsklassen, en verkocht in zijn ‘winckel aan huis’.


Uniek overzicht

vmbeeld-webIn deze overzichtstentoonstelling zijn voor het eerst sinds de 17e eeuw heel veel van Van Mierevelts portretten, uit binnen- en buitenland, bijeengebracht. Naast de schoonheid en het overtuigende realisme van de‘vergeten’ Delftse meester, geeft deze tentoonstelling een inkijkje in de atelierpraktijken van een bedrijvig zeventiende-eeuws portretatelier. Dat Museum het Prinsenhof het initiatief heeft genomen voor een tentoonstelling over Michiel van Mierevelt ligt voor de hand. Niet alleen heeft de kunstenaar zijn hele leven in Delft gewoond en gewerkt; in de collectie van het museum bevinden zich – in eigen bezit of in bruikleen – 38 werken die aan Van Mierevelt of zijn atelier worden toegeschreven. Hiermee beschikt Het Prinsenhof over een van de grootste nationale collecties schilderijen van (atelier) Van Mierevelt.


Antwoord op intrigerende vragen

De tentoonstelling is het resultaat van een driejarig onderzoek naar deze Delftse schilder mede door drs. Anita Jansen, conservator oude schilderkunst bij Museum Het Prinsenhof. Jansen: ‘De schilderijen van Van Mierevelt zijn lang bestempeld als saai. Kunsthistorici lopen al ruim honderd jaar met een grote boog om hem heen. Veel intrigerende vragen zijn hierdoor onbeantwoord gebleven. Waarom was Van Mierevelt in zijn tijd zo populair? Hoe realiseerde hij die enorme productie in zijn atelier? En wie kochten zijn schilderijen?’

Op deze, en veel meer vragen, zal in de tentoonstelling antwoord worden gegeven. De bezoeker wordt uitgedaagd om zelf op ontdekkingstocht te gaan en zo kennis te maken met de schilder die de Groten van de Gouden Eeuw heeft vereeuwigd.Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus bij WBOOKS. Ook is er een speciale website ontwikkeld over het onderzoek en de tentoonstelling: www.vanmierevelt.nl.

 

onderzoekstafel_klein

Tentoonstellingsgids en catalogus

voorkant_catalogusBij aanschaf van een toegangskaart ontvangt u de mooie en handige tentoonstellingsgids Meer Van Mierevelt met meer informatie uit het onderzoek, de onderzoekstafels, schilderijen en Van Mierevelt, zijn atelier en zijn klanten.

Bij de tentoonstelling verschijnt tevens de catalogus bij WBOOKS genaamd De portretfabriek van Michiel van Mierevelt (1566-1641).


Open restauratie

Tijdens de tentoonstelling zal het schilderij De anatomische les van dokter Van der Meer van Michiel en Pieter van Mierevelt in een open atelier worden gerestaureerd.

U kunt de restauratoren aan het werk zien in Museum het Prinsenhof op dinsdag, woensdag en vrijdag. Elke woensdagmiddag wordt er tussen 15.00 en 16.00 uitleg gegeven door de restauratoren en kunt u vragen stellen.  Zie ook www.vanmierevelt.nl/nl/onderzoek/technisch-onderzoek/restauraties.

Op www.vanmierevelt.nl kunt u aan de hand van updates van de restauratoren meelezen en meekijken hoe de restauratie verloopt en welke interessante bevindingen over het schilderij aan het licht komen.

 


Reconstructie

Kunsthistorica/restaurator Charlotte Caspers zal op bepaalde dagen het portret van Sara Bosschaert deels op zaal reconstrueren. Deze reconstructie vormt een onderdeel van het onderzoek. Hierbij wordt de theorie in praktijk omgezet en alle fasen van de manier waarop Van Mierevelt zijn portretten schilderde worden doorlopen.

De reconstructie was op deze zondagen live bekijken:

 • 9 oktober
 • 23 oktober
 • 6 november
 • 20 november
 • 11 december

 


Workshops

Tijdens de workshop Zelfportret in de stijl van Van Mierevelt, die in het najaar van 2011 plaatsvonden, schildert u, onder begeleiding van een kunstenaar, een zelfportret op paneel. U maakt hierbij gebruik van een eeuwenoude doordrukmethode die grote kunstenaars als Van Mierevelt en Michelangelo ook gebruikten. Na afloop van de workshop kunt u het paneel mee naar huis nemen, maar Museum Het Prinsenhof biedt u ook de mogelijkheid om het eindresultaat gedurende de tentoonstelling aan het publiek te tonen.

Data waarop de workshop zijn gehouden:

 • donderdag 6 oktober
 • donderdag 20 oktober
 • donderdag 3 november
 • donderdag 1 december

Duur workshop: van 11.00 uur tot 13.00 uur

Kosten: € 30,- inclusief  gratis kopje koffie/thee, rondleiding, tentoonstellingsgids en materialen

Locatie: Museum Het Prinsenhof, Sint Agathaplein 1, 2611 HR Delft

Maak een keuze uit bovenstaande data en meld u aan via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. o.v.v. Workshop Van Mierevelt, of telefonisch via 015 219 79 27 (tussen 11.00 en 13.00 uur).

 

Persberichten

Opening Van Mierevelt tentoonstelling

Alexander Pechtold opent Portretfabriek Van Mierevelt

Unieke onderzoekslijn

Vooraankondiging tentoonstelling

Voor meer informatie, interview en/of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Saskia Smit, via  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

In de pers

De afgelopen tijd is de tentoonstelling 'Portretfabriek Van Mierevelt. Ontdek de hand van de meester'  in verschillende media positief in de aandacht geweest. Van televisie tot radio en van magazines tot kranten. Hieronder een aantal media-uitingen: Dit vindt de pers over de 'Portretfabriek Van Mierevelt. Ontdek de hand van de meester':
 • "Het succesvolste portretatelier uit de 17de eeuw komt in Delft/Het Prinsenhof opnieuw tot leven" - vrij naar De Telegraaf, 30 september 2011)
 • "... een verrassend college kunstgeschiedenis..." - Het Financieele Dagblad, 10 december 2011
 • "... een prachtige tentoonstelling met een instructieve begeleiding die bij elk onderdeel nieuwsgierigheid wekt en steeds stimulerend is..." - Kunstschrift
 • "Van Mierevelt gaf de 17de eeuw een gezicht..." - NRC

In het septembernummer van maandblad COLLECT Kunst & Antiek Journaal staat een uitgebreid artikel over de tentoonstelling. Download hier de PDF.


Laatst aangepast op vrijdag 31 augustus 2012 11:27  
Share to Facebook Share to Twitter Share to Linkedin Share to Google 
Deze website maakt gebruik van cookies. Informatie over cookies